Klantenservice
0
Woensdag 18 September 2024

Wanneer moet je het matras van een boxspring vervangen?

Een boxspring bestaat uit twee onderdelen namelijk de box en het matras (en eventueel de topper) die hierop ligt. De levensduur van de box en het matras verschillen echter. Waar de box gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar kan meegaan, heeft het matras slechts een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar. In deze blog vertellen we je graag meer over hoe je kunt weten of het matras aan vervanging toe is.

Redenen om het matras te vervangen

We spenderen gemiddeld een derde van ons leven in bed, het is dus zeer belangrijk dat je op een comfortabel matras slaapt. Er zijn verschillende signalen die aangeven dat het matras aan vervanging toe is:

  • Slijtageverschijnselen: slijtageverschijnselen zijn een van de belangrijkste signalen dat het matras wellicht aan vervanging toe is. De belangrijkste slijtage verschijnselen zijn kuilvorming en verlies van steun. Pijnklachten bij het wakker worden zijn ook een signaal van slijtage.
  • Levensduur: matrassen hebben een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar. Wanneer je matras deze leeftijd bereikt is het goed om na te gaan of deze nog voldoet aan alle eisen. Factoren die de levensduur kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van het matras, het materiaal en hoe intensief het matras gebruikt wordt.
  • Persoonlijke factoren: persoonlijke factoren zoals gewichtstoename of -afname, verandering in slaaphouding, zwangerschap of medische aandoeningen kunnen ook redenen zijn om het matras te vervangen.

Waarom is het belangrijk om matras op tijd te vervangen?

Aangezien we zoveel tijd in bed besteden gedurende ons leven is het belangrijk om het matras op tijd te vervangen. Een versleten matras kan leiden tot een slechte nachtrust, wat vermoeidheid overdag als gevolg heeft. Daarnaast is een goed matras belangrijk ter ondersteuning van de wervelkolom. Een nieuw matras kan rugklachten voorkomen of verminderen. Tot slot kunnen oude matrassen een broedplaats zijn voor huisstofmijt, dit kan allergieën veroorzaken. 

Levensduur van het matras verlengen

Om de kwaliteit van het matras te waarborgen is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Het regelmatig omkeren van het matras is bijvoorbeeld belangrijk voor de kwaliteit van het matras. Daarnaast kun je het matras beschermen tegen vlekken met een matrasbeschermer. Om te voorkomen dat huisstofmijt zich gaat nestelen in het matras is het essentieel om de slaapkamer goed te ventileren. Het toevoegen van een topper aan het matras kan de levensduur ook verlengen, bovendien zorgt dit voor extra comfort.

Het kiezen van een nieuw matras

Is het tijd voor een nieuw matras? Dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

  • Materiaal: bij matrassen heb je keuze uit verschillende materialen zoals koudschuim, pocketvering en latex. Koudschuim en pocketvering matrassen bieden goede ondersteuning voor lichaam. Een latex matras is fijn voor mensen die last hebben van allergieën. Dit materiaal is namelijk van nature antibacterieel, schimmel -en huisstofmijtwerend.
  • De hardheid van het matras: per slaaphouding kan het verschillen welke hardheid fijn is. Voor rugslapers is een medium stevig matras bijvoorbeeld ideaal, buik- en zijslapers hebben meer baat bij een zachter matras.
  • Het formaat van het matras: wanneer je nog een goede boxspring hebt, is het belangrijk dat het formaat van het nieuwe matras hierbij aansluit. 

Nog vragen over het vervangen van je boxspring matras? Aarzel niet en neem even contact met ons op! Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Nieuws & updates

Recente artikelen